Laos (2) 2012, vanaf 12 augustus

Vang vieng

Het leek zo simpel. Men gaat van punt A naar B. In ons geval van Luang prabang naar Vang vieng in Laos. Duur per minivan ongeveer 5 uur. Alles ging eigenlijk wel lekker totdat wij plotseling in een rij auto's achter aan sloten. Waarom er niet meer gereden werd wist niemand maar ik had wel een vermoeden en dat klopte ook. Het regent hier nu echt veel en hard. Er valt heel veel water in korte tijd en overal langs de bergwegen zag ik al stukken modder en delen van rotsen op de weg liggen. Dus een landslide leek mij een logische verklaring voor het stilstaan. Dit bleek te kloppen. Een kilometer verder was men met de weg bezig toen er opeens een deel van de berg naar beneden schoof. Een kraanwagen totaal bedolven onder de modder was het resultaat. Op de foto's hieronder zie je nog een deel uit de modder steken. 1 vrachtwagen dwars over in de berm en wonder boven wonder geen auto's onder de modder of van de berghelling afgeschoven. Ik heb wat foto's kunnen maken vanuit de auto maar het geeft een indruk hoe dat er uit ziet. Hier was men alweer een paar uur bezig met de weg moddervrij maken. Het koste ons in ieder geval 5 uur extra. De omgeving is hier wel onzettend mooi.

15-08 Marc is vandaag wezen "tuben". En wat is dan wel "tuben"? Tuben is met en grote rubber band (een tube) de Namsong rivier af doberen op een deel waar om de 50 tot 100 meter een bar staat. Bij iedere bar proberen ze je naar binnen te trekken door een touw uit te gooien.  Bij iedere bar is ook iets te doen. Modderworstelen, glijbanen, rope parcours enz enz. De meeste "tubbers" blijven na een paar bars hangen en worden uiteindelijk met de auto weer naar het dorp gebracht. De verstandige tuber drinkt een paar biertjes en gaat aangeschoten doch niet ladderzat in zijn tube de rivier af. Deze laatste zijn wij nog niet tegen gekomen. Rond 21:00 was marc weer thuis. Kon nog net zijn bed vinden. Per jaar gaan er bij het tuben toch een 20 a 25 mensen dood, en het aantal gewonden wordt niet eens genoemd, dus helemaal ongevaarlijk is het niet.
Wij hebben het vandaag iets rustiger aan gedaan. Met de fiets naar een grot (poukham cave) gereden (kilometer of 8 ). Een diepe grot waar je alleen in mag. Ik ben een paar honderd meter de grot in geweest. Op mijn sandalen en dat is niet het soort schoeisel waarmee je door een grot moet klouteren.
Beneden bij de grot is een plek waar je kan zwemmen. Na dat kleine stukje fietsen natuurlijk weer doorweekt van het zweet en dan is een duik in koel water echt heerlijk.
Rond 16:00 weer terug. Biertje gedaan in het guesthouse en wat gepraat met andere reizigers en daarna gaan eten en drinken in 1 van de vele lounch bars aan de rivier. Vanavond valt er weer heel heel heel veel water. Moesson tijd :)

Afgelopen dagen eigenlijk alleen maar bezig geweest met de planning voor de komende week. Het was even lastig kiezen en uitzoeken wat nu de beste optie was voor het vervolg in Laos. Wij hebben besloten om de hoofdstad en een plaats in midden Laos te laten schieten en direct naar het gebied "4000 islands" te gaan. Morgen eerst een uur of 5 in de bus naar de hoofdstad om daar over te stappen op een slaapbus. Dan weer 13 uur naar de stad Pakse om vandaar een bus te pakken naar onze uiteindelijke bestemming. 4000 islands is een plek waar de mekong rivier erg breed is en waar overal kleine eilanden in de rivier liggen (bewoond). Wij gaan naar een heel klein eilandje "don khon". Daar hebben wij en hutje gehuurd op palen aan de rivier. Hut, bed en hangmat, meer is er niet. Niet bereikbaar en qua vermaak een paar dagen lezen en spelletjes doen. Er is nog een ander eilandje vlak bij (den det) en daar zijn wat meer winkeltjes en dergelijke.
Verder vandaag nog even wezen zwemmen in een watertje bij een grot. Prachtig helder water en weer bijna helemaal alleen. Verder zie je hier in Laos heel veel prachtige en hele grote vlinders in alle kleuren.

Filmpje slowboat naar luang prabang:

Filmpje Tat kuang Si waterval - luang prabang:

http://youtu.be/cfnopiakLUw
http://youtu.be/jUbL_dEzopg

Van Vang Vieng met de bus naar 4000 islands. Uiteindelijk duurde deze tocht 24 uur precies. Dus op zondag 19-08 om 13:00 kwamen wij op 'ons' eiland. Onze hut was inderdaad zo basic als ik had beschreven. Gelukkig met een muskieten net zodat de insecten die door de kieren in de planken naar binnen konden lopen ons niet lastig konden vallen in onze slaap. Het geheel werd gerund door en duits/lao stel. 'lutz'( de duitser :)  )was echt een top gastheer die samen met zijn vrouw ook nog eens heerlijk eten op tafel konden krijgen. Wij hebben een paar dagen weinig gedaan. Boeken gelezen en een serie gekeken op onze computers. 5 seizoenen van de wire hebben wij nog mee en daar hebben wij er een paar`van gekeken. Marc en ik  hebben nog een dag rond gevaren in een kayak en tussendoor een aantal mooie watervallen en rapids bezocht. Wij zijn naar Cambodja geweest in de kayak en hebben daar een flinke groep rivierdolfijnen in het wild gezien. Op een paar meter van de boot. Heel bijzonder omdat er nog maar en 75 leven in de hele Mekong rivier.
23-08 reizen wij door naar Cambodja. Met een dag als tussenstop in Kratie gaan wij in 1 ruk door naar de stranden van sihanoukville.

4000 islands

Cambodja staat op een aparte pagina !!