Thailand 2013, mei & juni

En nee ... ik lig niet met koorts op bed. In Bangkok is het 39 graden en dat is best warm zeg maar. Zweten doe je wel maar zorgt niet voor afkoeling. Sterker nog, je koelt niet meer af. Vier nachten Bangkok en omdat wij wel wat warmte zijn gewend maar een kamer met fan geboekt. Daar hadden wij wat spijt van hoewel het net te doen was.
Overdag doe je eigenlijk vrij weinig. Pas tegen de avond gingen wij de stad in. Het eten in Bangkok is altijd lekker. Gewoon op straat de green en red curry, pad thai, sate, enz enz Maar ook weer eens een ijsje bij de mc donald (waar ze ook airco hebben !) was weer erg lekker.
Vanwege het feit dat ik weer aan het solliciteren ben en goed uitzicht heb op en nieuwe baan heb ik in Bangkok ook maar een nieuw pak en wat overhemden op maat laten maken.
Wat er in mijn rugzak zit zijn prima kleren voor Azie maar niet echt representatief.

39 graden

Vanaf Bangkok zijn wij naar Krabi gevlogen om vandaar door te reizen naar het eiland Koh Lanta.
Daar blijven wij een dag of 8. De planning is om dan door te reizen naar het eiland koh Lipe. Daar een dag of 10 en zeker ook gaan duiken. Vervolgens Maleisie in. Perhentian eilanden zijn het doel met als hoofdreden: duiken.
Dus veel zee en strand. En ik hoop een paar dagen op mooie duiklocaties als bonus.
Qua weer zitten wij midden in het regenseizoen. Tot vandaag ging alles goed maar deze middag (17-5) een paar forse moeson buien. Als dat nu maar in de namiddag blijft komen dan is er niet zo veel aan de hand. Maar het kan hier ook dagen en zelfs weken regenen :( 

Het gevoel dat de twee jaar nu bijna om zijn begint te knagen. Nog 10 weken en dan zit de hele reis er op. In totaal 3 1/2 jaar weg uit Nederland. Het is echt vreemd om dichterbij het einde van deze reis te sluipen. En 10 weken is voor ons gevoel niets meer. Ik vraag mij dan ook wel eens af hoe straks 3 weken vakantie aan gaat voelen.
Op zich maken wij nu niet veel meer mee dan de gemiddelde toerist. Wij reizen met minder letterlijke bagage dan de gemiddelde toerist en aan de andere kant zit dan meer meer geestelijke reisbagage. Het laatste opent vaak meer deuren naar mensen uit andere landen. Deuren die op een normale vakantie eerder vaak gesloten bleven. Met soms erg leuke gesprekken tot gevolg. Laatst hebben wij het met een Chinees meisje (welke in Nederland vanaf januari 3 maanden stage gaat lopen) gehad over de vreemde gewoonten in Nederland. En die vervolgens weer afgezet tegen de Chinese cultuur. Wij hebben gehad over, de in Chinese ogen barbaarse, hollandse stampot. Al je eten bij elkaar gooien en dan met een stamper (nota bene een keukengerei wat hier speciaal voor is gemaakt) alles door elkaar stampen tot 1 grote brei. Het duurde even voordat wij haar hiervan overtuigd hadden. Natuurlijk ook gehad over het feit dat je in Nederland niet zo maar aan kunt schuiven bij vreemde mensen. Ook niet als je er te gast bent. Men hoort je uit te nodigen. Ook aangegeven dat het signaal "wij gaan over een half uurtje eten" ( wat je meestal rond 17:30 zult horen) niet een teken is van uitnodiging maar een teken is dat je op moet rotten. Als je wel uitgenodigd wordt maakt de gastvrouw net genoeg eten klaar voor iedereen (soms vraagt ze wat je echt niet lust zodat daar rekening mee gehouden kan worden). Wat je opschept eet je ook op en als iedereen opgeschept heeft en er blijft nog over mag je dat bijscheppen als je nog honger hebt. Heb je niet genoeg gehad dan zijn er altijd de hollandse toetjes. Die toetjes waren tot nog toe het eerste waar ze wel oren naar had. Tot slot iets meenemen voor de gastvrouw. Bloemetje of wat chocolade. De gastvrouw zal zeker zeggen: "dat had je echt niet hoeven doen". Dit betekend niet dat je volgende keer niets meer mee moet nemen maar dat ze erg blij is dat je het mee hebt gebracht en het waardeerd. Bij de verbazing die af en toe bij haar af te lezen was barsten wij iedere keer weer in lachen uit.

Koh Lipe

Maar goed ... 26 mei doorgereisd naar het eiland Koh Lipe. Een eiland van ongeveer 3 km bij 1 km. Midden in een natuurpark van zee en eilanden. Recent ontdekt als vakantieplek (12 jaar terug) en nu al verpest. Ik moet wel zeggen dat dit tot nu toe wel het mooiste eiland is. Mooie (redelijk schone) stranden, veel groen, turkoois blauwe zee met prachtige koraalriffen en hele velden van zacht koraal in alle kleuren. Enorm veel soorten vis die je snorkelend vanaf het strand al kunt zien. Verpest - jazeker. Iedere inwoner heeft een scooter aangeschaft op dit minieiland. Niemand loopt meer en je ziet dus erg veel super dikke Thaien op hun scootertje rondtuffen. Prijzen zijn net als alle eilanden bizar hoog (voor zuid-oost Aziatische begrippen). In Thailand is het zo dat als je het vaste land verlaat naar 1 van de 10 tallen eilanden de prijzen 2 tot 4 keer zo duur worden. Dus ook op Lipe. Nederlandse prijzen en dat was echt weer even schrikken voor ons. "Wat kosten die kleine kreeften per kilo ?". "1500 bath per kilo" .... 40 euro wooooow. Zo ook de tonijn en andere vis. Gewoon 10 euro de kilo. De vissers op het piepkleine eiland lachen zich slap. Kregen ze een paar jaar terug nog 1 tot 2 euro voor hun kreeftjes en een euro voor een kilo vis aan het vaste land. Nu vissen ze een paar uur en verkopen ze hun geschubte goud in de avond via een BBQ aan de toeristen.  Daarnaast belachelijk veel lawaai. En vooral dat laatse hadden wij hier niet verwacht. De longtailboten met hun zware motoren beginnen al om 06:30 en je hoort ze de hele dag. Overal honden, enz enz Dat past allemaal niet in het plaatsje van een bounty eiland. 
Wel heerlijk 4 duiken gemaakt. Geen haaien gezien maar wel verschillende andere prachtige onderwaterplaatjes.
We verblijven in een resort (castaway). De hutten zijn hier opgebouwd rond een A-frame en zijn van hout. In de kamers staat een bed, een muskietennet en en ventilator. Geen verdere inboedel. Een afsluitbare kist voor je waardevolle goederen en thats it. Wel een westerse toilet en en koude douche. Aan de andere kant is het super schoon. Iedere dag worden de kamers gedaan, nieuwe handoeken, bed opgemaakt etc. Nu in het laagseizoen betaal ik 27,50 voor een hut met 2 kamers en een badkamer. Een eigen porch met hangmatten. In het hoogseizoen is dat bijna 75 euro per nacht. En dan is dit resort nog goedkoop. Slaat dus een aardig gat in ons budget. Maar wij eten bij een klein familie restaurant heerlijke en betaalbare Thaise gerechten en halen de vis wel over een week in Cambodja. Daar koop ik hetzelfde voor 10 % van de Thaise prijs. De Thaise kok die al dat heerlijke eten bereid is nooit heel veel verder geweest dan de omgeving van het eiland. Of toch wel ? Hij herkende op mijn t-shirt de Angkor Wat in Cambodja. Ik vroeg hem of hij daar geweest was (terwijl ik bijna zeker wist dat dit niet zo was). "Jazeker" zei hij. "Ik heb alles in Angkor wat gezien ........ op internet". Geweldig. Deze man reist al surfend de hele wereld rond sinds hij de beschikking heeft over het internet.
 
5 juni reizen wij door naar Maleisie. Daar gaan wij 4 dagen duiken op de Perhentian eilanden. Daarna doorreizen via Kuala Lumpur naar Cambodja dus.
Ik was al druk bezig met een nieuwe baan. Voor 1 van de banen waar ik wel oren naar heb moet ik eerst een assessment doen op de abc eilanden. En dat moet waarschijnlijk al rond half juni. Dat betekend dat als Petra en Marc naar Cambodja reizen ik terug vlieg naar Bangkok om vandaar via Nederland naar de abc eilanden te vliegen. 36 uur reizen naar de Antillen en met 11 uur tijdverschil op de terugweg naar Cambodja. Terug ben ik bijna 60 uur onderweg. Ik vrees dat ik een enorme jetlag ga krijgen bij zo veel reisuren in een korte tijd. Ik zal ongeveer een week op de Antillen blijven voor ik terug vlieg naar Azie. Wel grappig dat ik laatst in Bangkok nog een maatpak heb laten aanmeten. Komt nu goed van pas