Cambodja - augustus/september 2012

Na 10 uur bus aangekomen in sihanoukville (Cambodja) om 18:00. Ingecheckt bij ons guesthouse (swissgarden) van alweer een duitser. Net guesthouse en erg belangrijk: 100 meter van het strand. Dus daar zijn wij als eerste heen geweest. Op het strand aan het water gegeten. 10 kreeften voor $ 5,- en verse tonijn met salade, patat en 2 bier voor $ 4,-. Wat wil je nog meer. Veel strandventers en bedelaars op het strand. Een jongen was wel heel bijzonder. Ben is een jaar of 10 en 'streetwise'. Blijft je inpalmen maar op een heel bijzondere manier. Leeft vast zijn hele leven al op het strand en probeert armbandjes te verkopen die zijn moeder maakt. Ongeveer een dollar per stuk. Hij heeft een vlotte babbel in het Engels en heeft aardige  trucjes. met twee armen armpje drukken tegen marc. Als hij wint moet je een armbandje kopen en anders krijg je hem. Marc won maar kocht er toch maar een. Later daagde hij Marc opnieuw uit. Dit keer een potje poolbiljart. Zelfde inzet. Marc verloor twee potjes van een 10 jarig jochie wat net boven het biljart uit komt. Briljant joch en verdiende $ 4,-. Dat zijn ongeveer twee daglonen voor een gemiddelde arbeider.
Morgen zal ik er aan moeten geloven bij hem. Hij gaat in ieder geval naar school en verdiend op deze manier voor het hele gezin.
Als het weer morgen een beetje redelijk is zullen wij wel de hele dag op het strand hangen.

Cambodja

Wij zijn nog steeds in Sihanoukville. Wij zouden naar Otres beach gaan omdat het daar rustig is en schoner. In verschillende reviews hadden wij gelezen dat de stranden waar wij nu zijn, "serendipity" en "ochheuteal" beach, vol, druk en erg smerig zouden zijn. Maar het is nu laag seizoen dus het is eigenlijk erg rustig. Weinig toeristen en overwegend cambodjanen. De stranden zijn vrijwel leeg en redelijk schoon. Het blijft natuurlijk een derde wereld land dus verwacht hier geen stranden als op bv Aruba. En wij zijn India gewend dus het is in onze ogen al snel schoon. Aan de strip bij het strand staan overal 'beach bars'. Aan de achterkant van deze tenten is het vaak wel smerig en zo hier en daar komt de afvoer zo op de zee uit maar dat is overal zo. Het water is heerlijk warm. een graad of 28. Dus of het nu regent of de zon schijnt je kan gewoon lekker zwemmen. Veel bedelaars en venters op het strand maar na twee dagen herkennen ze je en vallen ze je niet meer lastig. En daarnaast heerlijk eten zoals ik al eerder schreef. Vanavond kokkels, coquilles, een hele tonijn (op de bbq) en een sloot bier op voor € 8.-. Alles vers en fantastisch lekker. In de avond uren wordt er veel vuurwerk verkocht. Het blijft gezellig tot laat in de nacht. Marc zien wij weinig meer. Gaat veel uit en vermaakt zich prima.

En waarom vinden zo veel mensen deze stranden niets. Ik denk dat ik daar wel achter ben. Veel toeristen willen paradijselijke stranden zoals op Aruba, florida en Thailand. Maar veel van die stranden zijn in particuliere handen van voornamelijk russen en amerikanen. De mensen uit het land mogen daar dus niet meer op. God zij dank is dat hier nog niet overal zo. De stranden zijn (nog) grotendeels van de cambodjanen al  

verkoopt de regering wel al hele stukken strand en vele eilandjes. Omdat de stranden van de mensen zijn is er wat meer drukte en ook vuil. Maar ik vind dat nu net wel gezellig. Het is in het weekend een drukte van belang en hoewel ongestoord met een cocktail op het strand liggen er dus niet bij is leeft het in mijn ogen veel meer. Veel toeristen die hier goedkoop heen komen en in een derde wereld land voor een paar dollar een paradijs verwachten komen dus bedrogen uit. Ook wel dom eigenlijk want op internet is er genoeg info te vinden over deze stranden. En het is dus maar hoe je 'paradijselijk' wil omschrijven. Ik hoop dat de mensen uit Cambodja nog lang op hun eigen stranden kunnen feesten, maar ik verwacht dat dit niet lang meer gaat duren.
Het is nu 02-09-12 en vanmorgen een grote markt op geweest op zoek naar slipper maatje 46. Vergeet het maar. Hoger dan 43 komen wij niet dus ik hoop dat mijn slippers het nog even volhouden.
Ook de buskaartjes geboekt naar Siem Reap. Opnieuw een reis van ongeveer 12 uur. De 4e reizen wij daar heen.

Na wederom een dag in de bus zijn wij in de avond van de 4e aangekomen in siem reap. De 5e hebben wij benut om alles wat wi nog moesten plannen te plannen en direct de Angkor wat tour te regelen voor de komende dagen. Veel gedaan qua planning vandaag. Alles op Indonesie geboekt en ook direct het reisschema van de site aangepast. Wij gaan op Sumatra maar naar twee plekken. Maar wel twee paradijsjes. 1 aan een meer en 1 op een klein eilandje in het uiterste noorden van Sumatra tegen de Andaman eilanden aan.
Maar goed, eerst Angkor in Cambodja. Ik ga een aparte foto pagina aanmaken voor Angkor omdat ik verwacht veel foto's te gaan nemen.

Siem reap - Angkor

Vandaag onze eerste (van 3) dagen in Angkor. Kaartje gekocht ($ 40,- p/p) voor drie dagen en een tuktuk driver gevonden via het guesthouse die ons voor $ 12,- per dag door het immense park van Angkor kan rijden (400 km2).
Veel water mee en ...... veel water door de regen. Wij hebben wat pech want het regent op dit moment heel erg vaak

en er vallen heel wat millimeters waardoor alles onder water komt te staan. Wij zijn bang dat onze duikervaring toch nog van pas gaat komen. Gelukkig klaarde het rond de middag wat op. Angkor zelf is zeer indrukwekkend. Ongelooflijk dat dit enorme gebied geheel was verdwenen in de jungle van Cambodja om pas eind 1800 weer gevonden te worden. Enorme historische monumenten die ieder op zich verwijzen naar een regeerpeiode van een koning. En natuurlijk moest iedere nieuwe koning een grotere wat, paleis of wat dan ook, neerzetten dan zijn voorganger. Op het hoogte punt van dit rijk woonde hier meer dan 1 miljoen mensen. De diverse onderdelen van het park zijn natuurlijk goed begaanbaar maar nog steeds dicht in het jungle gebied. Op de foto pagina zal ik van elk van de complexen wat foto's neerzetten. 
Na deze eerste dag en vele kilometers lopen, klimmen en klauteren zijn wij rond 16:00 compleet af weer op de kamer aangekomen. Morgen zouden wij de zonsopkomst (6:00) gaan zien op 1 van de monumenten. Maar gezien het feit dat het hier zeer zwaar bewolkt is slaan wij die over en vertrekken gewoon rond 08:00 voor de volgende ronde. 
Onderweg kwamen wij nog deze baby tegen. In de boom gebonden in een muskieten net. Veilig voor alles wat kruipt.

Op de tweede dag het grote circuit gedaan. En ondanks dat de ronde groter is zijn de complexen kleiner. Wij hadden het ongeveer in 4 uur gedaan. Omdat het vandaag redelijk mooi weer was met af en toe een zonnetje besloten wij om een deel van de dag er voor opnieuw te doen. Eigenlijk alleen maar om wat mooiere foto's te krijgen. In de zon ipv in de regen. 
Rond 14:00 waren wij terug in het hotel. Door de warmte en een luchtvochtigheid van 90 % zweet je al als je aan lopen denkt. Dat maakt 6 uur lopen en klauteren dan ook tot een flinke opgave. Al onze beenspieren konden wij nu wel voelen en als je even hebt gezeten word alles stijf. Tegen wat je uit zweet is bijna niet op te drinken.
Gelukkig vandaag (08-09)  een rustdag ingebouwd. Uitgeslapen en na de middag de stad ingeweest om bustickets te boeken, wat spullen te kopen en 2 rugzakken te laten herstellen. Sommige zaken beginnen nu wel een vorm van slijtage te vertonen. Gelukkig zijn ze hier gewend om alles te laten herstellen dus op iedere hoek zijn mannetjes met oude singer naaimachines (die overigens nog nieuw worden gemaakt !!) die alles kunnen maken wat maar stuk is aan backpacks of kleding. Goedkoop en goed.
De stad is voor cambodja zeer modern. Je kunt goed zien dat hier heel veel geld binnenkomt van de toeristen. Grote supermarkten met een broodafdeling, vleesafdeling enz enz. Dat hebben wi in heel zuid-oost azie nog niet gezien. Maar wel direct van geprofiteerd. Croissantjes met ham en gouda kaas. Dat was een tijd geleden .........
Ook alcohol is hier spotgoedkoop. Fles bacardi rum voor $ 8,-, liter malibu $ 11,-
Morgen de laatste dag van Angkor, daarna nog een dag voor Siem reap en de 11e gaan wij door naar Battambang.

Ons vervoermiddel in Anger. 400 km2 is iets te veel om helemaal te lopen

37 graden en kerstmuts op. Daar wilde ik even snel een foto van maken. Dat gebeurd hem waarschijnlijk wel vaker want hij ging er direct goed voor zitten. Vroeg er nog net geen dollar voor, of .... bedoeld hij 2 dollar met zijn vingers :)

http://youtu.be/Dq9G98vOcVQ    luang prabang  - Laos - mount phu si


http://youtu.be/JA24pTygCMc   vang vieng - Laos - chill out bars in de stad
http://youtu.be/8F4U4k9TJDY    luang prabang naar vang vieng - Laos -  met minivan - landslide onderweg
http://youtu.be/Toeuibhu0Mg     vang vieng - Laos -  poukham cave
http://youtu.be/wgdqNGYwrVk   vang vieng - Laos - tham chang cave


http://youtu.be/x6XL2Snavlo     4000 islands - Laos - boot en mama Leuah guesthouse

Onze derde en laatste dag in Angkor gehad. Een viertal complexen bekeken. Om er te komen moesten wij wat langere afstanden afleggen. Het was lekker weer en opnieuw een mooie dag. In de avonduren zijn wij de nachtmarkt op geweest en hebben daar wat lokale gerechten gegegeten.

De filmpjes van Laos staan ook op youtube en hieronder staan de links.

Veel van het land in Cambodja staat onder water. Natuurlijk vanwege de rijstvelden, maar daarnaast blijft op veel plekken altijd water staan. En er valt nu in de moesson ook erg veel regen. Daarom worden ook bijna alle huizen op palen gebouwd. Sommige wat hoger dan andere. Dat hogere heeft nog een voordeel. Als het droog is en er staat geen water dan is het een prima plek in de schaduw voor je hangmat. Veel mensen leven als het ware onder hun huis en slapen er alleen maar in.
Rijstvelden zijn multi functioneel. Eerste plaats natuurlijk als voedselbron maar je kunt er ook je koeien laten grazen, in vissen en op sommige diepere plekken zelfs zwemmen.

Op een brommer of scooter kunnen 1 tot 6 mensen. Hiernaast een variant met slecht 4 personen :)

Dan zijn dit echt de laatste krabbels uit Cambodja en nog een paar foto's van de plaats Battambang. Battambang is de op een na grootste plaats in Cambodja met 140.000 inwoners. In de plaats zelf is niet veel te beleven. Wij zijn er in 1 1/2 uur door gefietst en hebben nog een tempel bezocht. De 11e zijn wij naar pnom sampau geweest en de killing cave. Pnom Sampau op eenberg is een tempel plaats en de naam killing cave heeft het gekregen omdat tijdens het bewind van pol pot men daar mensen ombracht door ze van boven af de grot in te gooien. (Tijdens pol pot is 1/5 van alle cambodjanen omgekomen). Echter men brengt het alsof de vergelijking is te maken met de 'killing fields' bij pnom phen en dat is natuurlijk niet zo. De plek zelf is ondanks zijn heftige verleden mooi. Rond zes uur hebben wij uit de grotten nog meegemaakt dat de vleermuizen uitvliegen. een half uur lang een wolk vleermuizen. Ik zal later een filmpje hiervan uploaden omdat het op foto slecht te zien is. Morgen naar Bangkok en de 16e naar indonesie.

Op de foto hiernaast een van de typische familie tankstations langs de weg. Overal zie je van deze rekjes waar je een liter benzine, diesel of olie kan kopen. Deze zitten in 1/2 tot 1 1/2 liter frisdrankflessen en kosten vaak minder dan bij de pomp. Omdat hier veel scooters en brommers rijden hebben ze toch nog een redelijke omzet.