India & Thailand 2012, juli

Nog even India

De Vajreshwari Devi tempel in Kangra is ter ere van de godin Vajreshari.
Rond deze tempel zijn veel verhalen en legendes. Het is en zeer oude tempel en in het verleden is deze tempel de reden geweest voor en aantal oorlogen. Mahmud of Ghazni viel de stad Kangra aan in 1009 AD om de tempel te vernietigen. In 1360 deed een sultan het zelfde. Maar de het einde van deze tempel kwam in 1905 toen de grote aardbeving de gehele tempel met de grond gelijk heeft gemaakt. In 1930 is de tempel opnieuw gebouwd. De tempel heeft hindu, sikh en moslim invloeden (3 koepels) en is daarmee uniek.

Kangra fort is het oudste fort in India. Althans het oudste fort waar nog iets van  over is. Het fort was al en ruine maar de aardbeving van 1905 hebben grote delen van het fort doen instorten. Het moet en enorm mooi gebouw zijn geweest gezien de kleine dingen die nog over zijn. Op de foto links is een deel van een muur te zien. Daar staat nu nog maar een meter of 15 van maar was vroeger enorm veel groter. 

Het fort is onder renovatie. En het meeste wat nu staat is volgens mij dan ook nieuw. Torens, muren, enz. Maar het blijft een bezienswaardig overblijfsel uit de oudheid op een prachtige plaats.

Het fort is gelegen op een soort klif. Op een plek waar twee rivieren (nu beekjes) samenkomen. Vanaf het fort heb je uitzicht over de gehele Kangra vallei.
Het fort dateerd ergens rond 700 AD is vele malen veroverd geweest tussen 1009 en 1809.

In Masroor (38 km vanaf Kangra) staat en tempelcomplec bestaande uit 15, uit de rotsen gehouwen, tempels. India heeft maar drie van dit soort tempelcomplexen. Jammer genoeg is deze ook zwaar beschadigd in 1905. Ondanks dat er nog maar een klein deel van de graveringen te zien zijn blijft het een imposant kunstwerk. Het was erg warm vandaag. Mogelijk waren wij daarom de de enige toeristen.

Delhi is HOT

12-13 uur in de bus gezeten afgelopen nacht. Een semi sleeper, maar van slapen is het niet echt gekomen. Dus gebroken na een lange busrit en > 24 uur geen slaap zijn wij weer in Delhi en over 2 dagen pakken wij het vliegtuig naar Bangkok om vandaar te beginnen aan een reis door zuid-oost Azie. Het is echt verschikkelijk warm in Delhi. Gelukkig is het nu wat bewolkt waardoor het slechts 37 graden is maar als de zon erbij komt gaat het naar 43-45 (in de schaduw). Gewoon buiten zijn betekend al dat je uit iedere porie gaat zweten laat staan dat je iets gaat doen. Dus voor het eerst sinds Bonaire maar een kamer met airco genomen waar wij van 11:00 tot een uur of 17:00 zijn. Na 17:00 daalt de temperatuur buiten langzaam naar de 30 graden.

09-07-12 waren wij on 02:30 op Delhi airport voor onze vlucht naar Bangkok van 05:30. Een vlucht van 4 uur met Indigo. Een relatief jonge maar snel groeiende luchtvaartmaatschappij. Aankomst in Bangkok was weer even een cultuurshock. Vergeleken met India erg schone en prachtige stad. De mensen vriendelijk en makkelijk te benaderen. Het hotel waar wij zitten in het midden van de stad is superschoon en heeft een zwembad. Een normaal gezien 'te verwachten' luxe, maar in India en Nepal is dat het zeker niet. Marc dus direct even en duik genomen. Vanaf het balkon van onze kamer kon ik net een deel van het zwembad zien en dus een foto nemen. Vanavond heerlijk gegeten in de straat tentjes op Khao San road. Morgen een eerste druk programma met bezienswaardigheden. Dan ongetwijfeld de eerste ' mooie' foto's. Het weer is hier wisselend. 38 graden en een hoge luchtvochtigheid. Midden in de moesson en dus iedere middag wel regen.

Bangkok - Thailand

Buddha's en tempels

Vanmorgen vroeg opgestaan om voor de warmte het eerste deel van Bangkok te verkennen. Maar het probleem is dat hier op iedere hoek van de straat een prachtige tempel (hier "Wat" genaamd) staat. Dus je moet je 'beperken' tot de mest grote of mooiste. Wij hebben er vanmorgen slechts vier bekeken. Morgen tegen de middag doen wij de vier grootste.

Ons hotel ligt vlak bij "Khao san road". Een straat waar het oosten het westen tegenkomt zeg maar. Ondanks dat dit nog maar weinig met Thailand te maken heeft en meer is gecreerd rond de toeristen is het een bezienswaardigheid op zich geworden. Overal eetstalletjes, marktkraampjes en straatkroegen.

Eigenlijk is hier alles wel te krijgen qua eten. Marc houdt het vaak bij zijn tonijn sandwich. En wij proberen nogal wat (verse) fruit shakes. Meestal erg lekker, maar soms een wat vreemde smaak zoals de foto hiernaast bewijst. Khao san road is verder erg leuk om gewoon wat te shoppen.

Insekten

De laatste twee jaar hebben wij nogal wat last gehad van alle denkbare soorten insekten.
Ook in Thailand kruipt er weer van alles in het rond. Maaaaaaar nu kregen wij een kans om terug te slaan.
Hier eten ze namelijk ook insekten en dat konden wij natuurlijk niet aan ons neus voorbij laten gaan.
Tijd voor WRAAK op het kruipende ongedierte. Maar ja ...... dat is makkelijker gezegd dan gedaan. En er is zo veel keuze.

LINKS : De grootste sprinkhanen
BOVEN : onder 'fireants' en meelwormen en daarboven kleine sprinkhanen en kikkers.
RECHTS: onder zwarte sprinkhanen en daarboven kakkerlakken en helemaal rechts schorpioenen

En dan dus kiezen. Een onsje van het een of van het ander. Of toch maar een mix ?
Wij besloten om het maar rustig aan te doen dus ieder een paar gefrituurde meelwormen en een grote sprinkhaan. Eerste waren wat klein voor de foto maar de laatste waren beter vast te leggen. Filmpje komt later. Op het filmpje is ook beter te zien dat wij ze eten en niet alleen voor de foto in onze mond hebben. En waar smaakt het dan naar. Ze sprayen alles met en soort soja saus. Dus dat proef je. De sprinkhanen zijn knapperig en smaken naar een soort paprika chips en de meelwormen zijn hard van buiten en sappig van binnen. Smaak....meelworm denk ik

In een flinke moesson regen toch nog maar twee top plekken in Bangkok bezocht. Verder besloten om de andere maar te bezoeken als wij hier over drie maanden weer zijn. Hopen dat het dan wat beter weer is.

Eerst op de rivier de Chao een plek gezocht waar de watertaxi aanmeert om vervolgens per boot vier haltes verder te varen naar wat arunwatchawararam of de temple of dawn. Ongeveer 10 minuten varen. En dan heb je twee soorten boten. De officiele dienst die kost 15 Bath (€ 0,30) per vaart en een prive boot vraagt 40 Bath voor hetzelfde stukje. Een mooi tempel complex. De hoogste toren kan je opklimmen met een erg steile trap. Dat heb je eigenlijk niet door als je omhoog gaat maar wel als je terug moet. Zelf moest ik even slikken om weer naar beneden te gaan maar verschillende andere toeristen hadden flinke moeite om zich weer naar beneden te begeven.

Van wat arunwatchawararam naar wat Pho oftewel de temple of the reclinning buddha. Dit is een nog groter en ongelooflijk mooi tempel complex met een immens grote liggende buddha. In iedere ruimte van dit complex vind je fantastisch mooie buddha beelden. Je valt echt van de ene verbazing in de andere. Je hebt wel een uur of twee nodig om alle plekjes te vinden. Ondanks de regen de moeite waard. Op de foto pagina heb ik van deze tempel nog wat extra foto's gezet.

Tot slot nog een link naar een youtube fimpje. Mijn film editor werkt niet meer was dus even behelpen maar hij staat er op.
Door de film heen een irritante watermark maar dat heb ik nog niet kunnen verhelpen.

Filmpje: marc eet sprinkhaan - http://www.youtube.com/watch?v=ZFTQ8iVotk0 

Kanchanaburi

13-07-12 Vanmorgen vroeg opgestaan om rond 06:15 op het station te kunnen zijn om daar de trein van 07:00 van Bangkok naar Kanchanaburi te pakken. de trein ging een uurtje later maar om 08:00 waren wij dan ook onderweg. De treinreis opzich was niet zo bijzonder. De trein zelf heeft geen aparte klasse. Dus iedereen in dezelfde type wagon. Geen a/c dus de temperatuur loopt snel op richting 40 graden.

Met alle ramen open en vroeg in de ochtend is het wel te doen overigens. Er zijn 1 of twee bankjes die speciaal voor monikken, gehandicapten of bejaarden zijn, dat is ook wel apart om te zien. Monnikken krijgen korting maar waarom ze ook apart moeten zitten is mij een raadsel :x Als je bangkok verlaat krijg je wel direct het gevoel dat je in de 'jungle'terecht komt. Veel palm en bananenbomen, mooie bromelia's en andere grote planten en bloemen.

Wij hebben natuurlijk weer niets vooraf geboekt dus gisteravond maar een mailtje verzonden naar een guesthouse wat ons wel wat leek. Aan het water en niet te duur. Eigenaar mailde snel terug dat hij waarschijnlijk vol zat tenzij er iemand weg zou gaan uit een driepersoons kamer. De gok maar genomen om bij aankomst naar dit guesthouse te gaan en er kwam na een uur een driepersoonskamer vrij. Mazzel dus en de eigenaar had ons ook al op de lijst gezet. Helemaal goed. En wat een prachtige plek. Aan de 'river Kwai' een kamer aan het water voor drie personen met airco, badkamer en heet water voor 450 bath ( € 12,-). Schoon genoeg en grote kamers. Ze hebben hun eigen thaise kok in dienst en serveren heerlijke thaise gerechten voor rond de 1 a 2 euro per stuk. Dus direct wat gegeten en even rustig bij komen op de porch voor de kamer. Wel weer lekker warm hier  (32 tot 35 graden) dus ook blij met de airco :)

Vanmiddag nog even het stadje ingeweest en een museum bezocht over de "doden spoorlijn" en de "bridge over the river Kwai" en de oorlogsbegraafplaats. Hier zijn ook relatief veel Nederlandse slachtofers gevallen. Mannen die in Indonesie krijgsgevangen zijn gemaakt. In totaal heeft de spoorlijn 100.000 buitenlandse doden op haar naam waaronder een paar duizend nederlanders. De begraafplaats wordt keurig bijgehouden zoals wij zagen.

Deze pagina gaat te groot worden dus ik maak een 2e pagina over juli aan (juli 2012 - 2) !!!