1. Weer voor Pushkar, Rajasthan, India

    vr za zo ma
    Onbewolkt Onbewolkt Onbewolkt Onbewolkt
    34° 21° 35° 20° 36° 21° 37° 23°

India 2012, maart

Almora

Van Nainital zijn wij op 01 maart naar Almora getrokken. Iets later dan de planning maar omdat Inida iets andere variant bacterieen heeft dan Nepal liepen wij dat direct weer op. Maar weer een antibiotica kuur er tegen aan en na 2 dagen konden wij weer verder. Vertelde ik eerder nog dat de wegen in India beter waren, .... dat trek ik dan bij deze weer in. Ze zijn deze weg beginnen te asfalteren en waarschijnlijk is het over een paar maanden dus een stuk beter maar nu was dit en van de slechtste stukken weg die wij mee hebben gemaakt. Over passen op 3000 meter. De weg was 3 meter breed en de bus is al 2 meter. Dan moet er ook af en toe nog een bus of vrachtwagen langs dus reken maar uit. Zeer stoffig in een bus die zo slecht was dat de stofwolken ook de bus via de onderkant in kwamen. Na een goed uur waren wij al aardig zwart en na drie uur hadden wij net zo'n huidskleur als de lokale bevolking. De weg was niet, of heel lang geleden, geasfalteerd. Nu was het meer een verhard pad.
Maar toch weer heelhuids aangekomen hoewel door het schudden al mijn organen wel van plaats zijn gewisseld.

Almora is een plaats met ongeveer 35.000 inwoners. De aankomst is in een drukke straat met veel bussen. Het is een bergdorp en wil je dus in een andere straat komen dan is het klimmen geblazen. 1 nivo boven de aankomst heb je "lala bazar" en daarboven "the mall". Beide zijn autovrij ( net als in vele andere plaatsen in India) en dus kun je er heerlijk rustig tussen alle kraampjes en winkeltjes lopen. Almora heeft zo een rijk en redelijk bruisend centrum. Met veel verschillende soorten winkels en natuurlijk theehuisjes. Wij zitten dus alle drie weer aan de antibiotica en het voordeel daar van is dat je dus in die periode echt alles kunt eten en proberen wat wij hier dan ook doen.

Almora

Vanuit Almora hebben wij per taxi ( en keer niet met de bus) een uitstapje gemaakt naar de plaats jageshwar. Een ritje van ongeveer 35/40 km. In Jageshwar is een archeologische vindplaats van een tempelcomplex met meer dan honderd tempels of meditatie plekken. En ook hier doet men zijn uiterste best om dit erfgoed te bewaren en waar mogelijk bij te houden en te restoreren. Maar ook hier slaan sommige dingen helemaal nergens op zoals het aanbrengen van lantaarns midden tussen de oude tempels. Overal stroomdraden en nieuwe materialen doen jammer genoeg afbreuk aan dit soort fantastische plaatsen is mijn mening. Dit tempel complex wordt nog wel gebruikt door monikken. Deze mediteren in de kleine gewelven zoals te zien op de foto links.
 

Op dit moment zijn wij druk bezig om na te gaan of wij in het Noorden blijven of toch eerst maar zuidwaarts trekken. De temperaturen zijn daar nu nog schappelijk (30+). En het is mogelijk raadzaam om daar heen te gaan voor het voor ons te warm gaat worden ( 40+). Tegen die tijd kunnen wij dan weer noordwaarts trekken.

Delhi

Van Almora zijn wij via Ramnagar in twee dagen met de local bussen naar Delhi gereisd. Dus toch besloten om eerst naar het zuiden te gaan. 05 maart in Delhi aangekomen. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe lang wij in Delhi blijven. In ieder geval een paar dagen. 1 dag bijkomen en wij willen een bezoek brengen aan het ``red fort` en het centrum. Marc wil als belangrijke bezienswaardigheid het `mc donalds` bezoeken.
In Delhi is het ook direct warmer. De avond dat wij hier aankwamen op een terras gegeten en toen was het nog rond de 26-27 graden. Deed ons denken aan Bonaire, alleen leven hier in Delhi 16 miljoen mensen meer :)
Vanuit Delhi reizen wij door naar Puskhar en daar blijven wij waarschijnlijk iets langer.

De drukke straten in Delhi. Naast de rikshja's soms ook een ...... olifant ??? zou ik altijd voor laten gaan :)

Boven: in het centrum "central park" op connaught place (rajiv chowk). Marc vond daar al snel zijn "must see" plekje ..... Natuurlijk geen heilig koeienvlees maar wel de 'Mac chicken maharaja'. Moest even op de foto als bewijs voor Eldin. Bij deze.

RED FORT 

07-03-12 zijn wij bij het "rode fort" geweest. Een imposant bouwwerk uit de tijd van de mogols. Slechts een deel is opengesteld voor publiek. De muren hebben een lengte van ongeveer 2 km en zijn tussen de 18 en 33 meter hoog. Het grootste deel is gebouwd tussen 1638 en 1648.

holi festival

Een van noord indias vreemdste festivals is absoluut het "holi". Men viert hier feitelijk het begin van het voorjaar. Niets bijzonders zou je denken en dat is eigenlijk ook zo. Maar wat een belangrijk ingredient is zijn de 'kleuren'. Op twee dagen van het festival (dit jaar 8 en 9 maart) gaat iedereen in de ochtend de straat op om elkaar te verven. Anders zou ik niet weten hoe je het moet omschrijven. Kleuren gebeurd met tika poeder gemend met water. Dat gooi je over iemand heen die binnen je bereik komt. Dus als wij morgen ons hotel uitstappen worden wij direct door tientallen dan wel honderden indiers met verf bekogelt en zien er vervolgens uit als wandelende regenbogen. Marc liet zich dat natuurlijk geen twee keer zeggen. Kocht voor 70 roepies verf en kon dat mengen met een liter of 20 water. Hij maakt de voorraad in 2 liter flessen waar hij in de doppen gaatjes prikt . Even in de fles knijpen en je kleurt prachtig blauw, rood, groen of oranje.
Ik ga proberen wat foto's en filmpjes te maken maar als dit over mijn camera komt kan ik hem wel weggooien. Ik moet hier nog even wat op bedenken.

08 maart rond 09:00 uur de straat opgegaan en vanaf dat moment wordt je dus direct "happy holy" gewenst waarbij een kleurtje ergens op je lichaam wordt aangebracht. Meestal gezicht en haren. De jeugd schiet vooral verf met waterpistolen en vanaf de balkons tot de 5e verdieping wordt het een en ander naar beneden gegooid. Vooral jongeren op straat die dit aangrijpen om elkaar helemaal onder de verf te smeren. Voor jonge vrouwen (touristen) niet altijd even veilig omdat groepen er ook een sprot van maken om vooral zo veel als mogelijk verf op tieten aan te brengen onder het voorwensel van "happy holy". Dit doen ze alleen bij toeristen. Ik vermoed zo maar dat er ook een teller loopt bij die jongens.
Maar over het algemeen een 'maf' gebeuren waar Marc overigens prima tussen past.

http://youtu.be/CPst2sUx2kg
http://youtu.be/qcXkvVfnlaM

Ik kon met een hele lage snelheid in 15 uur toch nog twee filmpjes uploaden.

Kathmandu, Nepal bij een zeldzame heldere dag zonder smog januari 2012 

dagtocht Cheena/Naini peak Nainital, Inida februari 2012

new delhi

vandaag naar "new Delhi" geweest. Een wijk die is ontstaan aan het einde van het koloniale tijdperk op het moment dat de Engelsen van Delhi de hoofdstad maakten ipv Mumbai. Na enkele tientallen jaren was India onafhankelijk maar toen stond het grootste deel van deze wijk al. Aan 1 kant staat het parlements gebouw. Vandaar gaat een boulevard van ongeveer 3 kilometer tot aan het nationaal stadion. Op ongeveer twee en een halve kilometer staat de "gate of Inida" welke is opgezet voor alle gevallen soldaten uit India en die wel erg veel weg heeft van de 'arc de triomph'. Tussen het parlements gebouw en de gate staan een aantal musea en monumenten. Aan beide zijde van de boulevard is een grote groenstrook welke dienst doen als park en sportvelden. Achter het nationaal stadion, waar vooral hockey wordt gespeeld, staat het "purana qila" of het "oude fort". Wij vonden dit fort (ruine) bijna nog mooier dan het rode fort. In het purana qila mag je meer rondlopen tussen de oude ruines dan in het red fort. Niet echt kindvriendelijk omdat sommige muren enkele tientallen meters hoog zijn en er geen enkele bescherming is. Entree 100 rs (1,60) voor buitenlanders. Net als overal betaald iemand van buiten Inida ongeveer 20 keer zo veel als de eigen bewoners. Zou je in Nederland moeten doen :) Morgen de laatste dag in Delhi en dan gaan wij naar het woestijngebied. Starten in Pushkar.
  

gate of India

purana qila

Pushkar

Volgens de het hindu geloof heeft Brahma een lotus bloem op de grond laten vallen en is op die plek Pushkar ontstaan. Het meer in het centrum is ontstaan door een van zijn tranen. En daarom is Pushkar een heilige stad. Met bijvoorbeeld een brahma tempel ( 1 van de weinige ter wereld). Om deze reden zou je hier ook geen vlees, vis of eieren moeten vinden en geen drugs of alcohol. Je mag geen sex hebben in het openbaar, niet zoenen, geen handen vasthouden, enz enz.
Maar Pushkar is ook een oude hippie stad. En die 'oude' hippies vind je hier nog steeds. Maar ook veel jongeren die in de voetsporeren van hun ouders (?) treden. Dus veel 20-ers die de hele dag blowen en beatles en stones, dan wel pink floyd en de who ten gehore brengen. En bij hippies hoort naast de drugs ook sex en alcohol ( of haal ik nu hippie en rock en roll door elkaar?). Er wordt niet tegen op getreden. Waarschijnlijk omdat anders alle toeristen de eerste bus uit deze stad met 15.000 inwoners terug nemen. Wel een relaxte sfeer als je je daar niet aan stoort.

Wij zien wel waarom de stad zo veel mensen aantrekt. Toeristen en locale bevolking zoeken elkaar snel op. Mensen zijn vriendelijk en 'peacefull' naar elkaar. Het leven is er goedkoop dus jongeren kunnen het met weinig geld lang uithouden. Wij betalen voor een 2 persoons kamer met warm water, internet, tv en westerse badkamer ongeveer  € 3,25. Voor indiase begrippen redelijk schoon. Een maaltijd kost tussen de 1 en 2 euro. En het kan zelfs voor de helft !. Veel is er niet te doen maar dat zoeken de mensen hier ook niet. Lay back en ontspannen wat lezen of ergens op een terras zitten en mensen kijken. Overdag is het nu een graad of 26 in de schaduw en het is dus prima weer. Over twee maanden is het hier ongeveer 20 graden warmer en dan trekken de meeste toeristen ook weg. Wij blijven hier zeker een tijdje hangen.

Holi festival 08 maart 2012

Tempel complex Jageshwar februari 2012

http://youtu.be/aeLMuudBNjA
http://youtu.be/zYJJ204Geiw
http://youtu.be/FTThaDM1zjc

Red fort - Delhi

http://youtu.be/5nsCkEKFDCQ

Gate of India en Purana qila (old fort) - Delhi

Het is warm in Pushkar. Zoals het kaartje al aangeeft een graad of 36 in de schaduw. Nu zijn we wel wat gewend op Bonaire maar met deze temperaturen moet je tussen 11:00 en 16:00 echt niets gaan doen. En dat doen wij dan ook niet. Gewoon egens zitten in de schaduw met wat drinken en een boek, dan is het prima uit te houden. Tegen de avond ergens gaan eten en dan wordt voor ons de temperatuur pas lekker. Na zonsondergang koelt het in een paar uur af tot een graad of 23. Wij blijven hier nog een par dagen en trekken dan nog iets verder naar het zuiden om uit te komen in de plaats Bundi. Vandaar willen wij naar Agra trekken om de taj mahal en het rode fort te zien en dan weer terug naar het noorden.

http://youtu.be/_q9N9Qm4kqo

verboden alcohol

http://youtu.be/K4jC6zv3fsk

apen in de stad

Bundi

21-03 zijn wij aangekomen in Bundi, na een busrit van 5 1/2 uur vanuit Pushkar. Bundi is een oude vestingstad met een paleis, een fort een een muur rond een groot deel van de stad. Wij hebben een 'homestay' vlak tegen het paleis aan en hebben een prachtig uitzicht op dit alles.

Het paleis en het fort gaan we in ieder geval bezoeken. Vandaag (22) heb ik een rondje door de stad gemaakt en trof een aantal waterputten, of te wel "boaris", waar Bundi ook bekend van is. Alles was echter achter slot en grendel. Toen ik een tijdje in een onbekend deel van de stad liep kwam ik bij en put waar een oudere vrouw mij wees op een pad vanwaar ik deze van boven af kon zien. Dit soort putten zijn erg groot en en meter of 12 a 15 diep voordat het water begint. Toen ik terug kwam gaf ze aan dat ik een paar huizen verder wel de sleutel kon vragen en ik dan in de put kon. Ik aankloppen en de man die open deed gaf aan dat dit geen probleem was, gaf mij de sleutel van de poort en gaf aan dat ik het verder wel alleen kon doen. Ik de poort open gemaakt en daar stond ik alleen op binnen een monumentaal project in India waar op dat moment verder niemand was. Duidelijk werd dat hier niet veel toeristen komen anders had men dit nooit gedaan. Leuke ervaring en ik zal en stukje op you tube zetten als ik het kan uploaden. Na mijn bezoek het geheel weer keurig afgesloten en de sleutel aan de opzichter afgegeven. Eigenlijk verwacht dat hij nu wel om geld zou vragen maar tot mijn verbazing wenste hij mij een gelukkig leven en zwaaide mij uit .... :)
Er komen hier beduidend minder toeristen dan in bv Pushkar. Desondanks wordt vrijwel ieder "hello, how are you ...." gevolgd door "can you please give me some rupees....." of iets van dien aard. Ook volwassenen en kinderen die het zichtbaar niet slecht hebben. Ik probeer nog wel eens met ze in discussie te gaan waarom ze zich verlagen om te bedelen terwijl ze het niet arm hebben en dat er andere manieren zijn om aan geld te komen maar natuurlijk is dat zonder resultaat omdat ze mij dan opeens niet meer verstaan. In deze plaats is dit soort aanspraak en vragen om geld ongeveer 80 tot 90 % van iedereen die je benaderd en dat is het hoogste percentage tot nu toe in India.

In India is het mogelijk om via een 'gouverment site' een treinkaartje te kopen. Omdat wij vanaf Bundi met de trein naar Agra wilden gaan leek het mij de gelegenheid om dat te doen. Dus in de woestijn een warm internethok in om even een kaartje te scoren. 2 1/2 uur later, 2 keer ingelogd via een flink aantal webformulieren en wachtwoorden via je e-mail en telefoon kon ik kaartjes kopen. Eerst nog even bezig om de juiste stations uit te zoeken, alle namen vermelden, juiste tijd enz enz. En dan het ultime moment betalen en printen, of betalen en je kaartje via sms krijgen.
Visa leek mij de juiste optie dus alles even invullen en op de knop 'betalen' drukken.
Krijg je de melding "dit is geen visa van een indiase bank", "voer andere visa in".  g#@*&*@!!.  Natuurlijk kom ik niet uit India want ik had na 5 minuten al ingevuld dat ik uit Nederland kwam. Maar toen vond men het blijkbaar niet de moeite om even aan te geven dat dit niet kon !!!???
Dat ging dus niet werken. Dan maar een treinkaartje via een ticket buro.
Dat ging letterlijk zoals hieronder  (Marjan wil jij dit even vertalen voor de oudere generatie ?):


"ding dong"(deurbel) -
IK: "hello i want a trainticket from Kota to Agra." , HIJ: "what date" ,
IK: "tommorow" , HIJ: " ehhhhhhh ... not possible ... no train going"  ,
IK: " oh ... well .. day after tomorrow then" , HIJ: " ehhh ....... not possible ..... to long waiting list :) " ,
IK: " oh ... well ... there are 7 trains going every day  to Agra, what is the first we can book ?"  , HIJ: " ehhhhhh ..... not    
         the first 14 days :) there is a waiting list",
IK: " wel o"*#&%^$ !!!!! ..... rustig adem blijven halen ......ok ehhh maybe a bus then ?"  , HIJ:" ehhhhh .......no not possible" , IK: "huh, is there any way to leave this place ?" , HIJ: " ehhhhh ..... well you can walk :) or take a cab"
IK: "are you seriously telling me i can not leave this town by train or bus within 14 days ?" , HIJ: "yes i am serious !"
IK: " zzucht" , HIJ: "well there is 1 option ... go tomorrow morning at 04:00 to the station an que in line. Wait till 08:00.
      Then the ticket office is open. Sometimes you are lucky and the waitinglist is short you can buy a ticket. :)"
IK: "so i have to wait from 04:00 till 10:00 or 11:00 and then maybe i can buy a ticket ?" , HIJ: "Yes, this is crazy India sir

Het is nu 25-03. Wij zijn naar een ander guesthouse verhuisd omdat de eerste niet goed beviel. Wij zitten nu in een oude 'Haveli' in het centru, (Hadee Rani guesthouse). Vanaf 22-03 werden Marc en ikzelf wederom ziek. Petra ontspring de dans dit keer. Marc slikte nog anti-biotica dus die was ook niet zo ziek en bij mij duurde het gelukkig ook maar een paar dagen. Wel bijna 40 graden koorts en veel maag/darm problemen. Maar nu gaat het alweer een stuk beter en vandaag hebben wij dan ook een bezoek gebracht aan het oude paleis en vanmiddag gaan wij nog even naar de grote markt in het centrum. Het is op dit moment Nieuw jaar in India en daarom zijn er 9 feestdagen. Planning is om 27-03 door te reizen naar Agra.

treinkaartje kopen

Jaipur

Gezien het bovenstaande werd Agra via Bundi dus niets. Wij hebben maar een bus genomen naar Jaipur en gaan van daar wel naar Agra. Nu is Jaipur ook een aardige plaats (2,4 miljoen inwoners) en er is genoeg te zien dus blijven wij een paar dagen plakken.

http://youtu.be/LpH9PKdlnLI

filmpje: View from rooftop 'Tarah homestay' Bundi - India 21-03-12 

http://youtu.be/0OOsIUlypAA

filmpje: boaris (watertanks)  Bundi - India 22-03-12 

http://youtu.be/p1aMfcMIZQE

Op het moment dat ik dit schrijf zitten wij op het rooftop van ons hotel zoals op de foto hiernaast. Wij hebben in twee dagen een aantal bezienswaardigheden in Jaipur bezocht. Het imposante Amber paleis/fort. Het Jaigargh fort wat verbonden is met Amber en waar in vroeger tijden alle 10.000 troepen waren gehuisvest om de 34 kilometer muur om Jaipur heen te bewaken. En het Nahargargh fort. Dit laatste is meer en betonnen vesting, waarbij alle vroegere muren met een laag beton zijn bedekt waardoor het lijkt alsof je door een betonnen huis wandeld. Verder zijn alle muren van dit fort op elke denkbare plek met graffity bedekt. Erg jammer. Wel blijft staan dat je een prachtig uitzicht heb vanaf dit fort (maar dat is bij de andere ook zo).
Verder hebben we wat kleine stukjes van Jaipur gehad. Het is overdag weer moordend warm dus tussen 11:30 en 16:30 doe je helemaal niets.
Morgen (01-04)gaan we met de bus naar Agra. Alleen maar om de Taj Mahal te zien. Vandaar weer een paar dagen naar Delhi om vervolgens door te steken naar het noorden.

noorden.

AMBER FORT

filmpje: tuktuk

JAIGARGH FORT

water paleis