Zowel Dharamsala als mcleod ganj tellen veel Tibetaanse vluchtelingen. Tibetanen krijgen geen paspoort in hun eigen land. Vele willen Tibet ontvluchten vanwege de soms onmenselijke omstandigheden. Andere zien hun cultuur door de Chinese overheersing verdwijnen en dit is alleen te voorkomen door in het buitenland hun verhaal te vertellen en de cultuur door te geven aan hun kinderen en andere vluchtelingen. Onder de vluchtelingen zijn veel monniken. De route die het meeste wordt gebruikt is vanuit Tibet over de himalaya naar Nepal. Deze route is gevaarlijk vanwege het feit dat de Chinese grenswachten op alles schieten wat illegaal de grens over wil gaan. In Nepal zijn vluchtelingen kampen maar veel reizen dus door naar de vluchtelingen kampen in India. Dharamsala en McLeod ganj zijn favoriet vanwege het feit dat de 14e Dalai Lama hier verblijft. Iedere vluchteling krijgt een audientie bij de Dalai Lama.
Nu zit aan ieder verhaal natuurlijk 2 kanten, maar die discussie is hier lastig te voeren. Ik veroordeel persoonlijk het feit dat er geweld wordt gebruikt tegen de mensen die het land uit willen, laat dat in ieder geval duidelijk zijn.
Vanmiddag hebben wij al enige tijd gepraat met twee vluchtelingen waaronder een monnik. Dit was een redelijk open gesprek. Vanavond zijn wij naar een avond geweest waarin een documentaire werd vertoond met de naam "moord in de sneeuw" wat gaat over een vluchtpoging van een groep Tibetanen. Hieronder de link op youtube naar deze 51 minuten durende docu in het engels.


 

India 2012, mei

Manali

Het plan was om eerst naar Mandi te gaan maar eenmaal in de bus hebben wij toch maar besloten om door te gaan naar de stad Manali wat 4 uur verder zou zijn. Na een busrit van 10 uur door de bergen en over slechte wegen zijn wij 01-05 in Manali aangekomen. En daar was het nog kouder. Het was daar in 12 jaar niet meer zo koud geweest. Op een berg voor ons guesthouse lag 150 meter hoger nog een pak sneeuw. In ieder geval blij dat wij nog niet alle warme kleding en thermo spullen hebben weggegeven. Wij hebben ze nu hard nodig. Maar als het goed is slaat het weer komende week ten goede om. Overdag in het zonnetje is het in ieder geval lekker.

Wij zijn nu een paar dagen in Manali. Manali is een echte backpackers plaats. Veel plekken om lekker rustig te chillen en te relaxen. Wij slapen in "old Manali" wat boven op een berg ligt. Hier zijn ook de meeste guesthouses en hotels. En hoewel er normaal veel toeristen zijn is het meeste erg goedkoop. En beneden in het dal zijn veel markten en bazaars. Daar eet je een bord momo's voor 40 eurocent. Overdag zijn wij meestal even de stad in of lezen wat en in de namiddag pakken wij een plekje op een terras aan de rivier en spelen wat backgammon of schaak met een kop melkthee. In het zonnetje is het heerlijk en in de avond koelt het sterk af. Omdat het wat kouder is zijn er waarschijnlijk minder toeristen dan normaal. Alle guesthuizen lijken wel aan het verbouwen wat wel wat overlast geeft maar niet bijzonder hinderlijk. Geeft wel aan dat er genoeg wordt verdiend. De eigenaren geven ook aan dat er steeds meer mensen uit India zelf op vakantie gaan. Dat zorgt voor drukte maar ook voor duurdere prijzen. Hij gaf ook aan dat hoe minder kamers er over zijn hoe duurder het wordt. India is booming qua economie en prijzen stijgen snel in een omgeving als Manali. Momenteel zijn wij als enige in dit questhouse --> hoezo druk :)
Afgelopen dagen zijn wij ook het vervolg van de reis aan het plannen. Na Manali gaan wij zeker naar Dharamsala. Maar daarna is het nog wat onzeker. Het WK voetbal is deels bepalend. Wij willen proberen de wedstrijden te zien maar dan hebben wij tv of een goede internet verbinding nodig. Sri Lanka slaan wij over en gaan direct in Juli van India naar Thailand.  Ook dat vergt op dit moment al wat voorbereiding ivm tickets en dergelijke.

Wij hebben weer wat sneller internet dus kunnen wij weer wat filmpjes uploaden:

http://youtu.be/-NxPuymU1J8  Nog een oude:  Jaipur - amber fort
http://youtu.be/zhn_Te8FJsQ   Dehradun - Clement town - Tibetaans klooster en stupa
http://youtu.be/F7HpPhUnl9U  Chandigarh - rock garden
http://youtu.be/8tJe3gHpi7M    treintje Kalka - Shimla april 2012

Bevrijdingsddag en dus een feestdag. Vandaag begonnen met een heerlijke punt appel-kruimel taart en een kop Nederlandse koffie. We hebben nog 1 pak over van de voorraad die mijn zus mee had genomen in februari ( en er staat er nog 1 in Nepal ). We drinken ongeveer een keer per week en kopje van deze koffie en dan is hij extra lekker.

Vanmiddag zijn wij berg af naar nieuw-Manali gelopen. Is maar een klein half uurtje naar het centrum, dus dat is goed te doen. Onderweg kom je langs veel mooie plekjes zoals op de linker foto bij de rivier. Het is een bosrijk gebied. Op de foto rechts zijn ze bezig om de straat te asfalteren. Dat gaat allemaal met de hand. Dus eerst wat vuurtjes stoken (met hout) om het asfalt te smelten. Dan mengen ze het met grind en vervolgens smeren ze dat uit over het wegdek. Dit moet zo'n beetje het meest ongezonde werk zijn wat je kunt doen. Als je door die asvalt rook loopt is het bijna onmogelijk om normaal adem te halen en deze mensen doen dit iedere dag 10 uur lang. voor een paar euro per dag. 

Petra en ik hebben in het stadje zelf wat gegeten. Op de foto links zitten wij in een straat 'eettentje'. Deze is van een tibetaanse vrouw en we eten dan ook voornamelijk momo's. Momo's zijn bollen gevuld pastadeeg. De vulling is voornamelijk groente of wat vlees.
Vandaag stond ze er op dat we wat mutton thupka zouden proeven. Mutton thupka is geitensoep. Nu lust ik wel geitenvlees maar petra is er niet zo wild van, maar de soep was erg lekker. Op de foto zie je ook nog een grote pan met wostjes. Ook die zijn van geit. Vond ik zelf wat minder smaakvol maar we hebben ze wel geprobeerd. Zo op het eerste gezicht ziet het er allemaal redelijk uit maar als je iets inzoomt met de camera zie je hoe verschrikkelijk smerig het werkelijk is. Ik heb een foto genomen (onder) van de ventilator, die je op de foto hier rechts, boven de pannen ziet hangen. Eigenlijk een wonder dat wij niet na iedere maaltijd ziek worden :) 

Vanavond gaan wij de tickets boeken naar Thailand (Bangkok). We vertrekken na het wk voetbal op 09 juli vanaf Delhi.
Wij zijn dan ook veel bezig om een grove planning te maken.
Van Thailand reizen wij naar Laos en van Laos naar Cambodja om na drie maanden weer uit te komen in Thailand. Van Thailand vliegen wij wederom naar India (Calcutta) en dan reizen wij door naar het Darjeeling gebied om vandaar via de oostgrens Nepal weer in te reizen. Wij hopen dan begin november weer in Nepal te zijn. Marc gaat waarschijnlijk met Mark O. de annapurna trek doen in drie weken. Dus moeten wij in November terug zijn anders wordt het te koud voor die tocht.

Vashist

Vandaag zijn we naar het plaatsje Vashist gekopen. Klein uurtje heuvel op om uit te komen in een dorpje welke bekend is om zijn tempeltjes en heet water bronnen. De bronnen zijn open voor idereen maar het zag er toch niet uitdagend genoeg uit om een lekker bad te nemen dus dat hebben wij maar overgeslagen.

Het is een mooie wandeling en gelukkig was het wat bewolkt met zelfs een regenbuitje. Dus mooi weer om te lopen en te genieten van de natuur. Er bloei en groeit hier van alles maar vooral wietplanten. Nog iets te klein om te gebruiken maar over een paar maanden groot genoeg. Wat je bij ons aan brandnetels ziet langs de kant van de wegen is hier cannabis.

Verder zijn de tickets geboekt voor Thailand. 09 juli zullen wij daar aankomen. Maar eerst 11-05 naar Dharamsala. De woonplaats van de dalai lama in balingschap.

Wat kost dat ?

Wij krijgen regelmatig de vraag wat kost "dit of dat" nu in India. Eigenlijk is dat lastig omdat vrijwel geen artikel vast geprijst is. Men vraagt een bedrag en dan is het de bedoeling dat wij als toerist af gaan dingen om steevast alsnog te hoog uit te komen. Van veel artikelen weten wij natuurlijk wel de prijs en die betalen wij dan ook. Hieronder wat ( voor hier luxere) dingen op een rijtje om een indruk te krijgen:


 

Guesthouse of hotel double room(budget-midrange: € 6,- tot 12.-
Frisdrank in restaurant of bar 300cc € 0,40  600cc € 0,70
Bier in restaurant 650 cc € 1,50 tot € 3,- 
10 Momo's in restaurant € 0,45 tot € 2,-
Chowmien in restaurant  € 0,50 tot € 2,-
soep € 0,70 tot € 1,50
Koffie (kopje) € 0,45 tot € 3,-
Kopje thee € 0,15  / melkthee € 0,22
pakje koekjes € 0,15 tot € 1,- 
Pizza in restaurant € 1,80 tot 3,-
Lokale gerechten in restaurant € 1,- tot € 3,-
Chickenburger (plate in restaurant) € 1,50 tot € 2,20
mc chicken € 1,-
mc flurry € 1,25
Ontbijt (brood, boter, ei, jam , thee) € 1,-
Gebakje € 1,-
IJsje (split) € 0,30
100 gr yak kaas € 1,60 tot € 2,-
Aansteker € 0,30 
Lokale rum 180 ml € 1,40
Lays chips (kleine zak) € 0,45
Chocolade croissant € 0,45


 

Sigaretten: Lokale 20 stuks € 0,15
                     Lokale marlboro € 0,85
                     Marlboro € 1,45
Frisdrank 1/2 liter € 0,40
Bier 650 ml € 1,- 
Druiven kilo € 1,-
Mango kilo € 0,80
Bananen per stuk € 0,07
Shampoo 300ml (pantene) € 1,90
Wc papier (rol) € 0,75 tot €1,-
Fles water 1l € 0,22 / 2l € 0,37 / 5l € 0,75
Slippers € 2,-
Broek € 3,- to € 5,-
deodorant axe € 3,-
Zeep lux € 0,40 
rolletje fruitella/mentos  € 0,45
snicker/mars etc € 0,65
Busrit 260 km luxe bus € 5,- / lokale bus € 3,-
Taxi 7 km € 2,50 tot € 4,-
Riksha (motor) 7 km € 1,- tot € 1,50
Pringles € €1,85
klein zakje pinda's € 0,25

 

McLeod ganj

11-05-2012 aangekomen per mini-van in McLeod ganj. De mini-van van Tata is vergelijkbaar met een ford transit en dat rijdt een stuk sneller en meer comfortabel dan een bus. +/- 230 km in 8 uur dwars door de uitlopers van de himalaya.
Dharamsala wat een paar kilometer onder McLeod ganj ligt is bekend vanwege de Dalai Lama. De regering in balingschap zit hier inderdaad, maar de residentie van de 14e Dalai Lama staat toch echt in McLeod Ganj.
Op ongeveer een kilometer van ons guesthouse. Omdat hier komend weekend een belangrijke cricket wedstrijd is zijn bijna alle hotels vol geboekt. Wat betekend dat wij de eerste dagen wat moeten hoppen van het ene questhouse naar het andere. Al naar gelang men een of twee dagen een kamer vrij heeft. Maar vanaf 15-05 verblijven wij in "pink house", een guesthouse wat zijn naam eer aan doet. Wij hebben een werkelijk prachtig uitzicht over bergen en besneeuwde pieken. Van daar gaan we een aantal dagtrips doen. Het weer wordt wat wisselvallig en de lokale bevolking noemt dat een pre-moesson periode. Soms loopt de lucht in korte tijd dicht en valt er veel regen of hagel. Ik zal eerdaags een filmpje uploaden van zo'n plotselinge  hagelbui. Wij blijven hier wat langer omdat meer zuidelijk de moesson al is losgebarsten.
Verder zijn wij bijna rond met ons volgende project in Nepal. Het ligt dicht bij mijn normale werkveld. In Nepal moeten veel kinderen (tot 8 jaar) mee met de moeders als deze laatste worden veroordeeld. Deze kinderen hebben geen andere familie die de zorg over wil nemen en beter in de gevangenis dan op straat zo lijkt men te denken. Dat betekend dus dat een kind van 4, bij en straf van de moeder van 10 jaar, tot zijn 8e ook vast zit. Daarna moeten ze zichzelf redden op straat, met alle gevolgen van dien. Kinderen weten niet wat een leven buiten de gevangenis is. Daarbij is er veel misbruik en veel kinderen raken ernstig getraumatiseerd. Gelukkig is er sinds enkele jaren een organisatie die deze kinderen overdag uit de gevangenis haalt in een soort dagopvang. Ze kunnen naar school, gaan soms een dagje weg en komen op een andere manier in contact met leeftijdgenoten en volwassenen.  Als ze op een leeftijd komen dat ze uit de gevangenis weg moeten kunnen ze terecht in een aantal opvanghuizen. Hier willen wij een aantal maanden gaan werken en die kans wordt steeds groter.
Petra haar ouders komen in November ook naar Nepal dus dan zijn wij daar ook weer. Ze blijven en maand en Marc wil in die zelfde periode samen met mijn collega Marc O een trekking in de Annapurna doen. Dat komt allemaal goed uit. Zoals het er nu naar uitziet zullen wij dan begin januari in dit gevangenisproject gaan starten. 

 

http://www.youtube.com/watch?v=I6m_XgUeclM

De tibetanen die India of Nepal weten te bereiken krijgen van de gemeenschap huisvesting en een mogelijkheid om te leren. Die mogelijkheid hebben ze in Tibet ook wel maar alleen op Chinese scholen die verder niets doen met hun eigen taal en cultuur. Op de scholen en de vele lessen voor volwassenen vragen ze hier hulp van vrijwilligers. De komende dagen gaan wij eens kijken op de discussie uren (2 a 3 uur per dag) waarin je in het engels gesprekken voert met Tibetanen in het Engels. Op die manier leren ze de taal snel en het is leuk om te doen omdat een breed scala aan onderwerpen aan bod kan komen


 

http://youtu.be/ytq31NNuc-8

Uitzicht vanaf de plaats McLeod ganj en plotselinge weersverandering

Vandaag 16-05 een Kora (rituele rondgang) gelopen langs het Tsuglagkhang complex met zijn diverse tempels. Net als bv rond een stupa moet je de Kora met de klok mee lopen. De totale ronde door de bergen was een Paar kilometer. De hele weg was versiert met gebedsvlaggen en mantra teksten die men uit rotsen beitelt of op stukken rots schildert.
De tempel aan het begin van de route heeft een 3 meter hoog beeld van Sakyamuni Boeddha (rechts op de foto.
Naast deze tempel staat de Kalachakra (wheel of time) tempel. Hier mogen geen foto's genomen worden. Bij alle beelden worden offers (geld en voedsel) gebracht. OPvallend was hier de forse hoevelheid verpakt voedsel als koekjes, snickers, nutella, toastjes, pakken drinken, enz.

Vanaf twee uur hebben Marc en ik weer les gegeven in een klein groepje aan Tibetaanse vluchtelingen. Voor als nog gaan wij dat iedere dag doen. Ik zal eerdaags een goede doelen pagina aanmaken. Ik moet alleen even goed uitzoeken waar ze het beste spullen kunnen gebruiken en wat voor spullen. Wat wij nu doen is voornamelijk gericht op kennis overdracht. Het schooltje kan bestaan van de giften. Twee of drie maal per week organiseerd deze groep avonden met eten. Van de opbrengst betalen ze de huur en dergelijke.

Vanaf daar dus de Kora gelopen in een uurtje.
Mooie tempels en prachtige vergezichten op Dharamsala (hierboven) tijdens deze wandeling.

 De afgelopen paar dagen ben ik flink ziek geweest (voedselvergiftiging) met hoge koorts. Maar gelukkig snel weer de oude. Gisteren (19-05) vierde Sacha en haar vriend Jim hun beider verjaardag. Wij waren via skype, met de uitreiking van onze kado's door opa en oma, er natuurlijk even live bij. Vandaag 20-05 een tochtje gemaakt naar Bagsu. Een klein dorp hier een aantal kilometer vandaan. Dit moet normaal een stil en rustig dorp zijn maar wij troffen een vuil, druk en stoffige plaats aan. Dit kwam, zo werd ons later duidelijk, vanwege de vakantie van de scholen en het feit dat er veel mensen waren ivm een belangrijke cricket wedstrijd tussen Delhi en Punjab. Er is hier een gigantisch groot stadion en al die mensen maken er een uitje van. Dus wij hebben een wandeling gemaakt naar het dorp van een paar uurtjes en hebben wat dingen van afstand bekeken en komen later wel een keer terug. Het dorp is eigenlijk voornamelijk bekend om zijn waterval. Naaahhhh ... "TJE" want het stelt eigenlijk niets voor. Maar het is er echt een drukte van jewelste. In de loop van het water zijn overal mensen aan het pootje baden en hun kleren aan het wassen. En daar begint dan ook direct de vervuiling.
Er is ook zwembad naar indiaas model zoals op de foto beneden is te zien. Natuurlijk alleen mannen en de meeste met een rubber band(je) van plastic of buikvet. Water ziet er niet echt schoon uit maar de mensen vermaken zich opperbest. Daar zie je dan weer geen toeristen tussen hoewel ik Petra wel tegen moest houden om een duik te nemen :)
Ik weet niet wat er gebeurd als er opeens een vrouw het water in gaat ??
Het zwembad is overigens pal naast een tempel.  

Facebook

"Hello my friend" ....... kan ik je schoenen poetsen ?  Maar ik draag slippers daar valt weinig aan te poetsen.
"Hello my friend" ....... Ik verkoop lekkere aardbeien, wil je wat kopen ?  Maar ik hou niet van aardbeien.
"Hello my friend" ....... Een aalmoes voor een arme man (vroeg hij terwijl hij zijn geld telde).  Geen kleingeld sorry.
"Hello my friend" ....... Kom jij uit duitsland ? ehhhhh dat is wel een erg slechte opening .... nee en ik wil ook niets van je
"Hello my friend" ....... Heb je een taxi nodig ?  Nee ik hoef nog maar 50 meter !    You need a taxi ?  Ehhhh ..... laat maar
"Hello my friend" ........ Jij bent lang, mag ik een foto van je maken ? Is goed, kost je 10 rupees :)
"Hello my friend" ........ Wil je wat jointjes kopen ? Nee ik kom uit Nederland !
"Hello my friend" ......... Kom in mijn winkel kijken? Nee ik heb geen buddha beelden nodig
"Hello my friend" ........ wil je een echte nieuwe rayban zonnebril voor 3 euro ? He .....wat heb ik hier op mijn neus denk je
"Hello my friend" ........ enz enz enz enz enz

Ik heb geen facebook maar ondertussen ben ik erachter gekomen dat dit mogelijk wel goed is om mee te beginnen. Wie heeft op facebook eigenlijk de meeste vrienden ?
Sinds ik in India ben moet ik dat wel zijn. Ik schat ongeveer 1,2 miljard.

Triund trek

28-05 om 07:00 ben ik begonnen met Marc aan de dagtreking naar triund. Eerst van mcLeod anj naar Dharamkot en vervolgens naar de bergpiek van Triund.
Een klim van 1700 meter naar 2800 meter. En om daar te komen moet je 9 kilometer achter elkaar omhoog.
Natuurlijk geen normaal pad hoewel het goed te lopen was. Het grootste deel van de klim moesten wij over leisteen of grote keien lopen (zie foto hier onder).

Wat wel weer lekker was dat er op drie punten theehuisjes stonden, zoals hierboven. Dan heb je even de kans om wat te rusten met een warm kopje melkthee. In dit theehuis verkopen ze zelfs zo'n beetje alles. Tot aan een kilometer onder de top hadden wij gezelschap van een hond. Vooral handig als er apen in de buurt zijn want die zijn bang voor honden. Onderweg kom je ook af en toe pakezels of -paarden tegen die de kleine winkeltjes onderweg en boven bevoorraden.
Tot een kilometer of twee onder de top was het goed te lopen, het laatste stuk vonden wij wel redelijk zwaar. Dus wat kortere stukken omhoog en wat meer rust momenten. Na 4 1/2 uur klimmen waren wij boven.

En boven in Triund betekend wat je ziet op de foto hier rechtsboven. Top van een berg met 1 huis, wat theestalletjes en wat groepjes tenten. Veel jongeren blijven hier 1 of een paar nachten. Je hebt zicht op de voeten van de grotere besneeuwde himalya pieken. Die zijn echt heel dichtbij. Het was nu bewolkt maar de foto hieronder geeft een indruk.

Wij zijn een krap uurtje boven gebleven. Wat gegeten en gedronken en zijn toen aan de afdaling begonnen. Naturrlijk namen wij halfverwege weer eens een verkeerde afslag wat een paar kilometer extra lopen betekende. Maar na ruim 9 uur en even ruim 20 kilometer waren wij weer in ons guesthouse. Minder moe dan andere keren dus er is nog hoop voor onse conditie.