Thailand & Laos 2012, augustus

Ik kan weer filmpjes uploaden

Vanaf mcleod ganj (india) had ik steeds problemen bij het monteren en uploaden van mijn filmpjes naar youtube. Nu eindelijk het probleem kunnen verhelpen. Dus ik zal de komende tijd proberen weer wat in te halen. Ik schat dat ik er nog een stuk of 10 moet uitzoeken en plaatsen. De eerste zes staan hieronder.

Filmpje: man vist met zijn handen bij de masroor tempel (kangra gebied) in India -

Filmpje: Dagtocht Mcleod ganj --> Triund  in India -

http://youtu.be/aU-Iyj0Qvgc
http://youtu.be/D4raiLmg6K4

Filmpje: Minivan rit manali - Mcleod   in India -

Filmpje: Dagtocht nabij Mcleod ganj in India -

http://youtu.be/BNjXN0N4VP8
http://youtu.be/JdK_PnYvePo

Filmpje: verjaardag Marc 2012  - Thailand -

Filmpje: watertaxi, wat Arun en wat Pho - Bangkok, Thailand -

http://youtu.be/jr7Vo-qZGqY
http://youtu.be/pZxrYnh5SaA

02-08-12 Op tijd opgestaan en scooters gehuurd in Chiang Rai.
De eerste rit ging naar de witte tempel ongeveer 15 kilometer buiten Chiang rai (noordelijk). Deze tempel is gemaakt door een kunstenaar die zowel oude als hedendaagse persoonlijkheden verwerkt in het tempelcomplex. Zo kom je naast de Buddha's ook zo maar superman, michael Jackson of angry bird tegen. Naast de vrijheid van de artiest is het ook adembenemend om naar te kijken. Spierwit en met veel reflexie in het zonlicht.
Het toiletgebouw is van goud (of goudverf) en steekt weer bizar af tegen de verder witte omgeving. Mooie beelden en waterpartijen.

Na de witte tempel weer op de scooter en een 35 kilometer naar het zuiden naar de zwarte tempel. Ook deze tempel is gemaakt door een kunstenaar. Hij gebruikt voornamelijk materiaal van dieren. Beenderen, hoorns, huiden, schedels enz enz
Iets wat hier redelijk normaal is overigens. Het lijkt wat bizar maar het is toch wel erg mooi wat hij maakt.
Voornamelijk gebruiksvoorwerpen.

Tot slot een kilometer of 15 naar het westen om een bezoek te brengen aan de "buddha cave". Een 20 tal jaar geleden ondekte een boer hier een onbekende grot die vol stond met buddha beelden. Veelal brons. Hier zijn nu nieuwe beelden aan toegevoegd. De grot is een belangrijke plaats geworden voor monniken.

Filmpje: Erawan watervallen nabij Kanchanaburi - Thailand -

Filmpje: Khao san road - Bangkok - Thailand -

Filmpje: pannekoeken - Bangkok - Thailand -

http://youtu.be/BZAKBt6l8O0
http://youtu.be/YV9clkdUdT4
http://youtu.be/SzbS464YA0w

Filmpje: Kop koffie - old city guesthouse - Sukhothai -  - Thailand -

Filmpje: Bridge over the river Kwai, dodentrein, hellfire pass - Thailand -

http://youtu.be/2aehHxBX_yU
http://youtu.be/1x4jkDayMK0

Bijna in Laos

Aangekomen in Chiang Khong (Thailand) aan de Mekong. Aan de overkant kunnen wij Laos zien. De rivier is de grens. Wij hebben besloten om hier tot na mijn verjaardag te blijven en 06 augustus de Mekong over te steken om vervolgens met de boot naar luang prabang in Laos te gaan. Een reis van twee dagen over de Mekong waar wij verschillende verhalen over horen. Chiang Khong zelf is een "transit" plaats. De meeste mensen blijven hier maar 1 dag in afwachting op de oversteek naar Laos, of komen daar net vandaan. Er valt hier heel veel regen en ik hoop dat wij tijdens onze tocht over de rivier het een beetje droog houden. Tijdens 1 van de regenbuien een prachtige dubbele regenboog met een reflexie in de rivier.

Op mijn verjaardag eigenlijk rustig aan gedaan. Mails gelezen en op skype gepraat met familie en Sacha. Verder zo waar naar de olympische spelen kunnen kijken op een sportnet in het hotel. Dus Kromo naar goud zien zwemmen. Veel krijgen wij hier niet van mee al lezen wij wel bijna iedere dag te website van de telegraaf of volkskrant. Zo blijven wij een beetje op de hoogte van wat er gebeurd in de wereld.

Laos

06-08-12 zijn wij de grens overgestoken per boot naar Laos. Dus de Mekong rivier over van Thailand naar Laos. Wij regelen niets van te voren. Veel toeristen kopen pakketten waar alles in principe bij zit en wij zien eigenlijk wel waar we uitkomen. Meestal gaat dat wel goed. Soms is het even vloeken omdat wij een verkeerde beslissing ter plekke nemen maar we komen er altijd wel weer uit.

De foto's boven zijn de grens van Thailand en de boot voor de overstek naar Laos. Wij wisten dat het dringen kon worden en waren al ruim voor de opening van het grenskantoor (08:00) aanwezig. Daardoor als eerste aan de overkant en dus ook als eerste voor de visa in Laos en op tijd voor de boot. Dat maakte het geheel een stuk relaxter en, hoewel wij vervolgens lang op de boot moesten wachten voor hij vetrok, waren wij snel door alle formaliteiten heen. 10:00 bij de boor en die vervolgens om 11:45 varen voor een tocht die en uur of 6 a 7 zou duren naar Pak Beng. Een mooie tocht waar wij ruim zaten en wat hebben gelezen, gepraat met andere reizigers en genoten van het uitzicht. Dwars door het heuvel landschap en de jungle van Laos. Om 16:45 waren wij al op onze bestemming. Wij voeren met de stroom mee en dat ging uiteindelijk sneller dan verwacht. Van te voren al een tactiek bedacht om snel van de boot af te zijn om zodoende snel een plekje in een guesthouse te kunnen bemachtigen. En ook dat liep vlot en al snel hadden wij een 2 persoons kamer en Marc een kamer voor zichzelf. Na het inchecken direct gaan eten. Warme maaltijd en 4 halve liters bier voor tien euro. Dat zijn mooie prijzen. Opvallend dat water hier bijna net zo duur is als bier, maar dat terzijde. Wij waren eigenlijk erg moe ik besloot dan ook om de website nog even bij te werken en dan maar snel te gaan slapen. Morgen gaat de wekker wederom vroeg. Om 08:00 moeten wij weer bij de boot zijn die om 09:00 uur vetrekt. Wij hopen morgen na 9 uur varen op de plaats van bestemming te zijn.

De foto's hiermnaast zijn van de tocht over de Mekong. 2e foto is de boot waarop wij deze tocht maken.
Onderste foto geeft weer wat een prachtige plaatjes wij zien vanaf de boot.

Bij het verlaten van de boot op dag 1 werd ons verteld dat wij morgen in een andere boot zouden komen te zitten maar wel met dezelfde stoelnummers. Omdat ik niet erg veel vertrouwen heb in het vermogen om zaken goed te organiseren in Azie besloot ik om maar en uur eerder bij de boot te zijn dan de genoemde 09:00. En dat loonde. De mensen die in twee boten op dag 1 aankwamen moesten nu in 1 boot. Dat was dus proppen. Er bleven maar mensen bij gepropt worden en toen ze ook de gangpaden vol gingen douwen vond ik het genoeg geweest (zeker qua veiligheid). Ik heb de bank die voor mijn neus neer werd gezet en waar ook nog mensen moesten zitten opgepakt naar buiten gedragen en de organisator van dit circus duidelijk medegedeeld dat er en grens is aan proppen. Mensen in de boot begonnen zich er ook mee te bemoeien en voor ik het wist had de man zich uit de voeten gemaakt en werden de trossen losgegooid. Maar er stonden nog mensen op de kade wiens rugzakken al op de boot stonden. Deze konden nog net naar binnen springen. Een aantal mensen zaten op plastic tuinstoeltjes of op de grond. Slimme zet om maar weg te varen dan hoefde de goede man in ieder geval geen extra boot te laten komen. Dus 155 man op 1 boot. Dat kon net. 2e dag 6 1/2 gevaren (ipv de geplande 8 1/2 uur). Dus mooi op tijd in L. Prabang aangekomen. Daar een leuk guesthouse gevonden en twee kamers geboelt voor € 6.- per kamer. Opvallend in Loas is de prijs van bier. Bijna net zo goedkoop als frisdrank of water. Dus ...................................................

Af en toe even stoppen bij een klein dorpje in de jungle om 'lokalen' in of uit te laten stappen.

http://youtu.be/MPdQfZWtVos

Eten in Sukhothai :

Sukhothai - Thailand - Historische oude stad :

http://youtu.be/nFxto0GctHU
http://youtu.be/gyOqsjEEFfA

VN Guesthouse in Kanchanaburi - Thailand :

 Wat Jediluang - Chiang Mai - Thailand :

http://youtu.be/GDvkp2rFuNo
http://youtu.be/vba1brVYatg

 Thailand - Ayutthaya - historische stad :

Ik ben weer bijna bij met alle filmpjes. Hier nog een aantal filmpjes uit Thailand.

Luang  prabang

Wij zijn een week in Luang prabang, midden in Laos. Hoewel vrijwel iedere toerist in Laos Luang prabang aan doet en de stad is gekozen tot bijzondere vakantiebestemming 2012 hebben wij zo onze twijfels. Het valt op dat het hier een aardige "toeristen valkuil" is. Iedereen probeert hier, een meer dan redelijke hoeveelheid, geld te verkrijgen door meer te vragen dan gebruikelijk, toeristen af te zetten, te weinig geld terug te geven. Ze vragen werkelijk overal geld voor; tempels, dorpjes, een berg opklimmen, brug oversteken, enz enz Zo erg hebben wij het in India ( en daar is het al erg) nog niet meegemaakt. Het maakt het verblijf hier daarom zeker minder plezierig. Wij weten ook dat dit in het zuiden wat minder is en dat hoop ik dan ook maar. Wat mij betreft is Luang prabang mooi maar qua verblijf een kl.teplaats.
Vandaag hebben wij mount Phu si (Engelsen noemen het mount pussy) beklommen. Alhoewel.... het waren maar een paar honderd treden naar de top. Geen probleem dus maar wel gewoon doorweekt als je boven aankomt. Want zelfs al liepen wij rond 08:00 de berg op het was al snikheet en de luchtvochtigheid is moordend hoog. Wel mooie plaatjes.

Onder de middag weer onder de waaier gelegen en de planning voor zuid Laos en de grensoversteek naar Cambodja gemaakt en wat guesthuizen gezocht op de route. Tegen de avond gaan eten op de avond "food" markt. Daar is heel veel lokaal eten te krijgen. OP de foto hieronder is een stalletje te zien. Onbeperkt je bord vol scheppen met de lekkerste gerechten voor € 1,-. Heerlijk.

De laatste van Thailand:

Zondag avond markt in Chiang Mai :

Witte tempel in Chiang Rai (wat rong) :

Zwarte tempel in Chiang Rai (baan si dum) :

Tat kuang si 

Nu hebben wij in Thailand al de Erawan waterval gezien en twijfeldeneven om hier in Luang prabang naar de tat kuang si waterval te gaan. Omdat er veel reviews staan op internet over hoe mooi deze is toch besloten om te gaan. En daar hebben wij geen spijt van gehad. Door de vele regen van de laatste tijd is de waterval in zijn volle glorie te zien. Stukken die normaal droog staan bleken nu onder water te staan en ook een aantal trappen omhoog moest je door het water afleggen. Er waren maar erg weinig toeristen. Wij hadden al gelezen dat veel lokalen en toeristen hier pas rond 12:00 heen gaan en dus waren wij er ruim een uur daarvoor.
Wij waren op veel plekken alleen. Verder durfde niemand het snel stromende water in. Marc, petra en ik lagen er echt als eerste in en ook dat leverde mooie foto's en film op. Als er 1 schaap over de dam is komen er meer, en dat was hier zeker het geval. Het water was wel erg koud maar een heerlijke verkoeling op een warme dag na een flinke klim omhoog.
Aan het begin van dit natuurpark is en berenopvang. Een groot terrein waar men beren uit gevangenschap onder brengt. Zo te zien hadden ze het best naar hun zin.

http://youtu.be/ul5Kq2U3mJc
http://youtu.be/EROOzL19NJw
http://youtu.be/iAaCUfAhGl0

Omdat deze pagina te groot wordt zal ik een tweede pagina voor augustus aanmaken (vanaf 12-08) !!