Van Bonaire naar Nepal 2011

In de aanloop en voorbereiding op onze reis naar Azie zijn wij ook de contacten weer aan het aanhalen met een paar projecten waar wij zouden gaan werken. Een aantal van die projecten zijn de laatste jaren echter zo gunstig in de belangstelling gekomen dat ze voldoende steun ontvangen van donateurs en vrijwilligers.
Via via zijn wij in contact gekomen met de principal van een kleine school in de Kathmandu regio.
Dit zal zo goed als zeker het eerste project worden waar wij enkele maanden gaan werken.
De "Ram lower secondary school" is opgericht in 1978. Het ligt in het district Bhaktapur in de Bagmati regio.
De koningsstad Bhaktapur een historische stad gelegen aan Kathmandu. Een "museumstad" volgens de toeristen.

De school heeft leerlingen van 3 tot 18 jaar oud uit de laagste kasten van de maatschappij. De allerarmsten. De verhouding jongens en meisjes is 30 % om 70 %. Dit komt omdat indien er een beetje geld is in de familie de jongens als eerste naar een wat betere school mogen. Een school waar de leraar wat beter betaald wordt en dus ook regelmatig aanwezig is bijvoorbeeld. De 'Nepal goverment school' wordt beschouwd als een 'weak' school.
Zeker afgezet bij de prive scholen. De school is niet te bereiken met openbaar vervoer. De uitdaging van de school is om toch een redelijk aanbod te kunnen bieden qua basis onderwijs tegen minimale kosten.

Daar zit voor ons genoeg uitdaging in. Een project wat los staat van grote organisatie en waar eigenlijk niet veel mensen naar toe gaan omdat het simpelweg niet bekend is. Hier gaan wij onze pijlen op richten de eerste tijd.

 
 

De aanloop

wonen

De contacten met de school in Nepal lopen voorspoedig. Omdat de school zeer moeilijk is te bereiken zouden we naar een manier moeten zoeken om dichtbij te wonen. Die hulp kwam eigenlijk heel snel van iemand die zijdelings verbonden is met de school en de mogelijkheid heeft om ons tegen een geringe vergoeding woonruimte aan te bieden. Het huis staat op 20 minuten lopen van de school dus dat lijkt ideaal. Via internet een uitgebreide mailwisseling gehad. Lieve jongen, iets te bescheiden maar zeer hulpvaardig en welwillend. Het ziet er naar uit dat we daar van november tot ongeveer februari gaan wonen. Er zijn nog wel een aantal zaken die roet in het eten zouden kunnen gooien maar dat kunnen we pas daar bekijken. Hieronder een paar foto's. Het witte huisje zouden wij kunnen wonen. Zeer basic maar het moet voldoende zijn. Leuk detail is dat hij inziet dat europeanen groter zijn dan de gemiddelde Nepali. Dus het bed van ongeveer 1.40 gaat groter gemaakt worden :)

 

afscheid NL

In de twee weken dat wij in Nederland zijn leek het ons onmogelijk om alle vrienden en kennissen af te gaan dus hebben we maar besloten om een leuk feest te geven voor iedereen. 12 September was het dan zo ver in de Bierelier in Enkhuizen. Met even ruim 70 mensen was het een leuke avond. Muziek werd belangeloos door Merik en Menno verzorgd. Wat maken ze toch een mooie muziek met z'n tweeen. Bruno kreeg het, ondanks het feit dat de Bierelier geen keuken heeft, toch voor elkaar om heerlijke kip, via thuis, klaar te maken. En in het oude rookhok stond hij later zijn beroemde gamba's te bereiden. Helemaal goed en eruuuug lekker.
Dirk-Jan deed nog een paar rondes met snacks die vooral bij de Zwaag populatie, en dan in het bijzonder de pokeraars, goed vallen. Het was een hele leuke avond met familie en vrienden. Wel helemaal kapot aan het einde van de avond. 

 

Bijna weg

Nog 3 dagen en dan is het zo ver. Ik begin nu toch wel wat nerveus te worden. Met van alles en nog wat bezig. In huis nog even behangen. Afscheid nemen van mensen. Laatste spullen kopen. Rugzakken goed inpakken en laatste zaken voor de reis regelen. Verzekeringen, eerste hotel enz enz. Het is erg veel werk in een hele korte tijd.
Ook krijgen we weer leuke sponsor gelden aangeboden wat te zien is op de pagina "doelen".
Morgen nog even de laatste mailtjes er uit naar Bonaire. Het is trouwens heel goed mogelijk dat ik de eerste week (weken) problemen zal hebben om de pagina's goed te uploaden vanuit Nepal. Maar heb geduld alles komt er uiteindelijk weer op. Via mail zijn we wel altijd bereikbaar maar het is natuurlijk vrijwel niet mogelijk om direct te regageren omdat we niet altijd de beschikking hebben over internet. Skype idem. We proberen op bv vaste tijden per skype bereikbaar te zijn en dat geven we dan op de site wel aan. Ik weet nog niet precies hoe maar dat komt wel.
Volgende berichten vanuit Azie komen op een nieuwe pagina.